Knaczki to specjalne kielbaski ktore przy przelamaniu wydaja specyficzny dzwiek. Specjalista produkujacym knaczki byl pan Adamski w Ostrzeszowie. Nawiasem oryginalna niemiecka nazwa jest Knackwurt i mozna wszedzie w BRD kupowac.
Na temat gwary naszego regionu mozna w internecie znalesc opracowanie z 1930 roku lodzkiego towarzystwa naukowego. Czy w przeszlosci przed 1793 mielismy wplywy Wielkopolskie to mam duze watpliwosci. Bylismy po poludniowej stronie Baryczy a to bylo woj.sieradzkie wedlug administracji panstwowej(cywilnej) a wedlug administracji kosciola kat. biskupstwo wroclawskie. (do okolo 1820 roku). Zeby bylo jeszcze wyrazniej to nasze parafie katolickie do 1740 roku podlegaly Cesarzowi austriackiemu. W konsekwencji nasi przodkowie modlili sie z ksiazeczek koscielnych austriackich do roku ok.185x miedzy innymi o zdrowie cesarza austr. dopiero w 1856 roku krol pruski zabronil uzywania tych ksiazeczek w biskupstwie wroclawski czyli rowniez na naszym terenie.
Pozdrawiam
może było ale... ostatnio usłyszałem "na mieście" i z dawnych czasów mi się przypomniało:
zwrot "punchać" (jak to poprawnie napisać? może bardziej przez "ó" ) - szukać, przeglądać, zaglądać
- Chodzi i póncho (chodzi i zagląda, szuka, np pies ale także w stosunku do ludzi ciekawskich, wścibskich)
- Czego tu pónchosz? (czego tu szukasz)