Poszukuję informacji na temat Janiny Frykowskiej, szczególnie chodzi mi o to, co się z nią stało po wyzwoleniu. Mam informację, że przeżyła obóz w Oswięcimiu, ale co dalej ???
Czy ktoś z Państwa może udzielić mi takich informacji?
Będę wdzięczna za każdą informację oraz wskazówki, gdzie mogę szukać...
Przypuszczam, że byłoby zdecydowanie łatwiej znaleźć informacje podając choćby ogólne kto to - np gdzie kiedyś zamieszkiwała, jakieś rodzinne powiązania, itp
Przypuszczam, że byłoby zdecydowanie łatwiej znaleźć informacje podając choćby ogólne kto to - np gdzie kiedyś zamieszkiwała, jakieś rodzinne powiązania, itp
Co racja, to racja. Już podaję iformacje, które mam.
Joanna lub Janina Frykowska - Lencowa, ur. 18.12 1921 w Ostrzeszowie. W czasie wojny przebywała we Wrocławiu. Za współdziałanie z grupą"Olimp" aresztowana i po przesłuchaniach we Wrocławiu 18.12.1942 przewieziona do Oświęcimia.
Ze strony Arolsen Archives mam informację, że Janna Frykowska (nie wiem, czy to ta, której szukam), widnieje na liście więźniów w Auschwitz w dniu 23.01.1945 r. (nr obozowy 27564). Jest data urodzenia, która pokrywa się z tą, którą podałam, więc może to ta właściwa osoba.
Takimi informacjami dysponuję. Jeśli pomogą w rozpoznaniu owej Joanny bądź Janiny, będę wdzięczna za wszelkie informacje, nie tylko te wojenne, ale szczególnie, co działo się z nią po wojnie i gdzie została pochowana, bo przypuszczam, że J. Frykowska nie żyje.
Pozdrawiam
Punkty 3,4i 5 już zrealizowane. Te materiały są mi znane. Punkt 1 i 2 do ogarnięcia i sprawdzenia.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, wskazówki i chęć pomocy. Mam nadzieję, że uda mi się trafić na ślady Janiny z okresu powojennego.
Pozdrawiam
Dziękuję za każdą poradę i wskazówkę. Będę sprawdzała każdy trop. Dwie książki mam do wypożyczenia po świętach... może tam ???? zobaczymy...FB też podrążę....
Z okazji nadchodzących świąt życzę wszystkiego dobrego, spokoju i radości w rodzinnym gronie
Poszukuję informacji na temat Janiny Frykowskiej, szczególnie chodzi mi o to, co się z nią stało po wyzwoleniu. Mam informację, że przeżyła obóz w Oswięcimiu, ale co dalej ???
Czy ktoś z Państwa może udzielić mi takich informacji?
Będę wdzięczna za każdą informację oraz wskazówki, gdzie mogę szukać...