Czy ktoś wie od kiedy powstał cmentarz w Kępnie na obecnym miejscu (wiem, że powstał na ziemi należącej do Jadwigi, której nazwiska nie pamiętam - jej nagrobek został gdzieś przeniesiony). Poprzedni cmentarz był podobno w okolicach obecnej muszli koncertowej w parku miejskim.
Może ktoś wie coś więcej na ten temat? Jakieś daty ok.?
Cmentarz powstał w 1873 roku z powodu braku miejsca na poprzednim miejscu i z celowej polityki władz pruskich które przenosiły cmentarze poza miasta aby nie zajmowały obszarów pod zabudowę.
Prusacy przenosili cmentarze też ze względów higienicznych, gdy były poza miastem unikano epidemii, które, jak wierzono mogły być (i pewnie czasami były) powodowane przez zwłoki.
Nagrobek o którym pisze Margerita to nagrobek Jadwigi Jaskólskiej Arendt. Jest odrestaurowany i przeniesiony pod kaplicę Wszystkich Świętych. Nagrobek jest chyba jedynym przykładem neogotyku płomienistego w Kępnie. http://kepnosocju...to_id=3980
"Bez jakiegokolwiek wątpienia to właśnie Polskość jest najsmaczniejszą z potraw, problem polega na tym, że jest bardzo często niewłaściwie przyrządzana."
serdecznie dziękuję za odpowiedzi i zdjęcie nagrobka Jadwigi
zrobiłam drzewo i usiłuję sobie wyobrazić, gdzie kto spoczywa
o starym cmentarzu wspomniał mi tato - gdzieś był naprzeciw starej górki wiatrakowej
Może ktoś wie coś więcej na ten temat? Jakieś daty ok.?
pozdrawiam
Małgorzata