Witam
Poszukuje informacji na temat kościoła ewangelickiego w Pisarzowicach, a w szczególności domu parafialnego przy tym kościele (kto tam mieszkał, jak wyglądał ten dom, zdjęcia mile widziane) z tego co się dowiedziałem dom wysadzili w powietrze radzieccy żołnierze ponieważ w środku znajdowała się niemiecka radiostacja. interesuje mnie historia przedwojenna i wojenna. Życzliwym z góry dziękuję. Pozdrawiam miłośników historii.
Dziękuję za podpowiedź.
Jednak nie znalazłem nic na temat budynku parafialnego tego kościoła. Jestem właścicielem terenu na którym leżą ruiny tego budynku i chciałbym zgłębić historię tego miejsca ale nic nie mogę znaleźć, najbardziej zależy mi na zdjęciach ponieważ ze zdjęć można odtworzyć architekturę budynku rozmieszczenie pomieszczeń. Znalazłem również zdjęcie z 1874 r, które chętnie zamieszczę na forum.Pozdrawiam i dziękuję
Do dzisiaj żyje syn Pastora Weinholda z Pisarzowic - jak znasz niemiecki, możesz się z nim skontaktować. Powinien coś pamiętać, bo wyjeżdżając z Polski miał już parę lat. Może też ma jakieś zdjęcia z domu.
Poszukuje informacji na temat kościoła ewangelickiego w Pisarzowicach, a w szczególności domu parafialnego przy tym kościele (kto tam mieszkał, jak wyglądał ten dom, zdjęcia mile widziane) z tego co się dowiedziałem dom wysadzili w powietrze radzieccy żołnierze ponieważ w środku znajdowała się niemiecka radiostacja. interesuje mnie historia przedwojenna i wojenna. Życzliwym z góry dziękuję. Pozdrawiam miłośników historii.