Kiedyś obiła się mi o uszy wzmianka, jakoby w Mroczeniu (bodajże na terenie obecnego gimnazjum) Niemcy mieli plan zbudować obóz koncentracyjny... Czy ktoś coś słyszał o tej sprawie? Ktoś zna jakieś szczegóły? Czy to zwykła plotka?
Może i plotka, ale ja w tej szkole pracowałem i słyszałem również, że planowano tam wstawić duże piece do palenia ludzi.Nie pamiętam czy je wstawiono czy nie, bo Rosjanie byli juz blisko i Niemcy musieli z tego zrezygnować
Dzięki Zimek. Czyli wynikałoby z tego że byłby to koniec roku 44 - początek 45...
Dowiedziałem się jeszcze tylko że podobno kable do drutu pod napięciem były już szykowane...
W czasie I wojny światowej mieśćiła się w nim szkoła gospodarcza dla szlachetnie urodzonych panien niemieckich.W dwudziestolećiu niędzywojennym pałac opustoszał.W 1943r Niemcy zaczeli go remontować,chcąc przeznaczyć obiekt na potrzeby szkoły Hitlerjugend..............
Tak szczerze to nie rozumiem po co Niemcą kolejny obóz malby byc skoro juz zaczynali przegrywac na froncie wschodnim i domyslano sie najgorszego, a raczej przepelnienie nie przeszkadzalo zbytnio niemcą w obozach, oni sie w koncu nie martwili o warunki... Sterylizacja chemiczna, ała, to byly potworne eksperymenty przeprowadzane na ludziach dopiero...
aha...
Pozdrawiam