Są poszukiwane stara zdjęcia wnętrza kościoła z Kozy Wielkiej, najbardziej fotografie zawierające figurki na chórze kościelnym, gdyby ktoś posiadał takie zdjęcia proszę o kontakt lub zgłosić się do proboszcza Domasłowa, ks. Piotra Szkudlarka.
Serdecznie pozdrawiam
Zdjęcia z 1975 r. powinny się znajdować w PTTK. Wykonałem je wraz z dr. Kuźniarem przygotowując materiały na seminarium krajoznawcze poświęcone sztuce Ziemi Kępińskiej. Seminarium odbyło się w listopadzie 1975 r.
Były. Płaskie, o ile się nie mylę późnogotyckie. Dość dobrze pamiętam dzień w którym robiliśmy zdjęcia. Wszystko za przyczyną słabej instalacji elektrycznej. Po włączeniu halogenów poczuliśmy dym, u góry kopciła się instalacja. Obawiałem się najgorszego.
Rzeźb było sześć i pochodziły z gotyckiego tryptyku. Są to ŚŚ: Weronika, Zofia, Piotr, Bartłomiej, Jan Ewangelista i Jakub Starszy. Połowa XV. Zdjęcie trzech zamieszczam z galerii Gmina Perzów po 1945r.
Edytowano 1raz, ostatnia edycja 2009-08-15 21:34:47
eh 6, a ma ich być chyba 8, te dwie nieszczęsne figurki które zniknęły jeszcze zanim oddano resztę do muzeum.Są poszukiwane zdjęcia, może ktoś ma ze ślubu stare albo nie wiem. Ale resztę zdjęć też są ważne, wielu z parafia nigdy na oczy nie widziało figur, zanim je zdobędziemy można chociaż na zdjęciach pooglądać.
Na seminarium przygotowano broszurę.Mam ją. Zawiera program i bardzo ładny artykuł napisany przez Lecha Kokocińskiego.W poniedziałek skontaktuję się z Muzeum w Poznaniu i dowiem się co mają w dokumentacji w tej sprawie. Trudno mi dziś powiedzieć dokładnie ile było rzeźb. To już 34-35 lat minęło jak robiłem zdjęcia na to seminarium, 31 jak wyjechałem z Kępna.
Edytowano 1raz, ostatnia edycja 2009-08-16 08:13:08
Serdecznie pozdrawiam