Zobacz temat
 Drukuj temat
Przepis na mięso na Święta
kempen
#41 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:23
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

ja kupuję wołowinę, wieprzowinę i drób i po ugotowaniu sam mielę
 
anolipe
#42 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:25
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

dawajcie jakieś przepisy, bo dzisiaj spędziła trochę czasu próbując znaleźc coś w necie ale wiadomo sprawdzone najlepsze

By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd.
 
kempen
#43 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:26
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

zupę z głów od karpi lubię ale przepisu nie znam, moja mam ją robi, pychota
 
efkama
#44 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:28
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

a zupę z głów to ja robię usmiech ale nie jako rosół tylko grzybową z grzybów suszonych Wink
do takiego rosółku trzeba dużo pory dać do gotowania !

Edytowano 1raz, ostatnia edycja 2009-12-16 21:30:47


 
efkama
#45 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:29
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

anolipe wigilijne czy na później - czyli mięsne ? mnie też by się coś nowego przydało !
 
anolipe
#46 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:33
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

na później, w kompetencje Mamy i Cioci nie wchodzę

By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd.
 
efkama
#47 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:41
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

na później to ja same tradycyjne zawsze mam jakieś zwijańce, kaczki, schaboszczaki - nuda
 
anolipe
#48 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:42
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

no to dawaj przepisy na te "nudy"

By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd.
 
kasiami
#49 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 22:43
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Karkówka w białym winieGrin
składniki:karkówka ok.1,5 kg
ketchup pikantny
przyprawa curry
2 zupy cebulowe Knorr
8 główek cebuli
szklanka białego wytrawnego wina
sól,pieprz,olej
naczynie żaroodporne do zapiekania usmiech/raczej
głębsze/
karkówkę kroimy w 1cm plastry ,delikatnie rozbijamy,przyprawiamy solą i pieprzem.Odstawiamy na 1 godz, do lodówki.W tym czasie obieramy cebulę,kroimy w plastry i smażamy na oleju,na złoty kolor.W miseczce mieszamy ketchup+ curry/na 1/2 but.ketchupu czubata łyżeczka przyprawy/ Wyjmujemy karkówkę z lodówki,plastry z każdej strony smarujemy mieszanką ketchupu z curry.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami po kolei: na spód smażoną cebulkę na to plastry karkówki,posypujemy je zupą cebulową,znów smażona cebulka,karkówka,zupa cebulowa i tak dopóki nie ułożymy wszystkich plastrów karkówki,na wierzchu musi być cebulka smażona.Na końcu zalewamy szklanką białego wina/może być więcej/.Pieczemy w piekarniku ok,1.5 godz.w temp ok 180*c. SMACZNEGO usmiech jak ktoś by miał pytania,odpowiem usmiech
 
wiedzma-margo
#50 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 23:16
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

brzmi super, pewnie pychota - spróbuję zrobić - choć mam nadzieję, że to łatweWink
 
Mustava
#51 Drukuj posta
Dodany dnia 17-12-2009 00:00
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Może niekoniecznie na święta, ale dosyć dobre i chude
SKŁADNIKI:
- pierś z indyka ok 2kg (lub schab, szynka - osobiście nie robiłem)
- 2l wody
- 1/3-1/2 szklanki soli ( wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka, szynka to można dać więcej)
- łyżka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania, ja dodałem około łyżki majeranku

WYKONANIE:

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (najlepiej trzepaczką wtedy majonez rozbija się na takie małe kuleczki). W przypadku, gdy do produkcji użyliśmy mięsa peklowanego, wody do gotowania nie solimy ! Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy mięso. Doprowadzić pod przykrywką do wrzenia i pogotować 5 minut. W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy mięso w zalewie do wystygnięcia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.

Uwagi:
Mięso wkładam do garnka w którym będzie się gotować, taki by mięso się swobodnie mieściło lecz by nie był za duży (trzeba wtedy dużo wody/zalewy) zalewam wodą by zostało przykryte, wyjmuje mięso i mierzę ile tej wody. Proporcjonalnie do ilości wody stosuję ilości składników

Smacznego ;-)
 
efkama
#52 Drukuj posta
Dodany dnia 17-12-2009 19:30
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

na 100 % to będzie w moim menu na któryś dzień świąt usmiech fajnie się zapowiada usmiech
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Monografia Kępna z 1815

Czytaj publikację


bądź pobierz książkę
(ok. 35MB)
Do zobaczenia Efka![0]
Kalendarz

Brak wydarzeń.

Złap nas w sieci NK  FB  BL  TVN24
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Leczenie AMD
· Magnesy stolarskie?
· Części samochodowe?
· prezent dla mamy
· Czy miał ktoś proble...
· Prezent dla taty
· Kępno.Węzeł kolejowy.
· Friederike Kempner -...

Losowe tematy
· Historia Trzebienia.
· Schron w Kępnie
· Kronika Szkoły w Cz...
· Kościół Ewangelicko...
· Cmentarze...
Najwyżej oceniane zdjęcie
Brak głosów w tym miesiącu
44,379,354 unikalne wizyty