Witam Szanownych Forumowiczów.
Od niedawna zacząłem się "bawić w genealogię i szukam korzeni mojej rodziny. Z uwagi na to że wywodzi się ona właśnie z okolic Kępna, pomyślałem że to forum może mi dostarczyć jakichś informacji. Na początek chciałbym sprawdzić informację o pomniku Powstańców Wielkopolskich w Mikorzynie. Dowiedziałem się że taki pomnik (lub tablica) jest a przynajmniej był, właśnie w Mikorzynie. Proszę o potwierdzenie czy to prawda. Na pomniku ma się znajdować lista poległych Powstańców. Jeśli ktoś mógłby mi dostarczyć jakichkolwiek informacji na ten temat to będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję za szybką odpowiedź, jednak nie jest to ten pomnik niestety. Ten widoczny na zdjęciach jest poświęcony ofiarom II WŚ a ten którego szukam miałby być związany z okresem Powstania Wielkopolskiego.
Rozmawiałam z mieszkańcem Mikorzyna , który powiedział mi ,ze osobnego pomnika powstańców wlkp na mikorzyńskim cmentarzu niema . Na jednym z pomników http://www.kepnos...o_id=13503 wspomniany jest nieznany powstaniec , nazwisko Jego jak sie dziś dowiedziałam To Rybczyński .
Na cmentarzyu w Mikorzynie nie odnalazłem tablicy upamiętniajacej Powstańców Wielkopolskich.
Jedyny wpis znajduje sie na tablicy pomnika poległych w czasie II wojny światowej.
Nazwisko o którym Pan wspomina występuje w Ostrzeszowie.
Prosze o więcej szczegółów, postaram sie pomóc. Mieszkam w Mikorzynie.
A może chodzi o Przybyszów? Z tego co wiem to we wiosce występuje(występowało?) nazwisko Korczak.
Jest tam również pomnik upamiętniający śmierć chyba 9 osób które poległy w powstaniu.
Czy jest na liście takie nazwisko? Nie wiem, trzeba by sprawdzić
Z tego co wiem część rodziny zamieszkiwała w Świbie. Część uczestniczyła w Powstaniu Wielkopolskim dlatego szukam tablicy pamiątkowej lub pomnika. Dowiedziałem się też że to nazwisko było poszukiwane przez Niemców w czasie okupacji choć nie wiem jeszcze dlaczego, być może właśnie z powodu uczestnictwa w Powstaniu.
Rodzina Korczak nadal mieszka w Przybyszowie-Korzeniu.
Na pomniku poleglych powstanców w Korzeniu nie ma nazwiska Korczak.
Ale jest jest jeden poległy bez nazwiska. Jest samo imie ,chyba Henryk.
Od niedawna zacząłem się "bawić w genealogię i szukam korzeni mojej rodziny. Z uwagi na to że wywodzi się ona właśnie z okolic Kępna, pomyślałem że to forum może mi dostarczyć jakichś informacji. Na początek chciałbym sprawdzić informację o pomniku Powstańców Wielkopolskich w Mikorzynie. Dowiedziałem się że taki pomnik (lub tablica) jest a przynajmniej był, właśnie w Mikorzynie. Proszę o potwierdzenie czy to prawda. Na pomniku ma się znajdować lista poległych Powstańców. Jeśli ktoś mógłby mi dostarczyć jakichkolwiek informacji na ten temat to będę bardzo wdzięczny.