Zobacz temat
www.kepnosocjum.pl :: Kępno i okolice :: POSZUKIWANIA
 Drukuj temat
Kiszka i co jeszcze ??
grzgrz
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 02-02-2010 18:55
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Kaszanka rychtalska - produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 14.01.2009

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Tradycje rzemiosła rzeźnicko-wędliniarskiego w Rychtalu trwają od wieków. Do produkcji wędlin i wyrobów wędliniarskich wykorzystywane są wieprzowina, cielęcina i wołowina, hodowane we wsiach gminy Rychtal i okolicy. Znany jest spór między magistratem i proboszczem a rzeźnikami Rychtala, dla rozwiązania którego biskup wrocławski w 1628 roku przysłał komisję do jego rozwiązania. Do komisji wpłynęła skarga, że rzeźnicy miasta Rychtala w czasie wielkiego postu handlują mięsem, przez co osłabiają ducha religijnego mieszkańców, którzy hołdują obżarstwu (Wiesława Ptak, Maciej Ostenda, Andrzej Nolbert, 'Kocham Rychtal', Bydgoszcz 2006). Historyczne wzmianki świadczą o wpływie wielu narodowości i religii na powstanie i rozwój kultury oraz tradycji rzeźnicko-wędliniarskiej tego regionu, zarówno w istniejących warsztatach rzemieślniczych, jak i w przetwórstwie domowym, a także w gospodarstwach okolicznych rolników. Do wyrobów wędliniarskich w tym rejonie wykorzystywano świnie własnego chowu przerabiane przez najętego rzeźnika. 'kilka dni przed Świętami Wielkanocnymi do domu przyjeżdżał rzeźnik, który pod okiem pana domu przygotowywał rozmaite kiełbasy' ('Do stołu podano', 80 lat Kroniki Miasta Poznania, Poznań 2003). Pod koniec XIX w. i w pierwszych latach XX w. w mieście Poznaniu, jak i całej Wielkopolsce, kaszanka była wyrobem chętnie produkowanym i spożywanym. Podawano ją w wielu renomowanych restauracjach. W Rychtalu i okolicy zwyczajowo po wymieszaniu składników, kaszanka w formie surowego, nie sparzonego farszu była roznoszona najbliższym sąsiadom do smażenia, w ilości około 1 do 2 kg. Obdarowany nią czynił podobnie, gdy w swoim gospodarstwie przerabiał świnie. Reszta kaszanki, nadziewana w jelita wieprzowe, była gotowana i przeznaczona do konsumpcji. Pisano o niej niekiedy w tekstach różnych pieśni (Zbigniew Kuchowicz, 'Obyczaje staropolskie XVII-XVIII', 1975): ?Sali parobcy z karcmy Tak sobie radzili: ' Pódźmy do Maryny, Bo tam wiepsa bili. Nawazą nom kiełbas, Nasmażą nom kisek, Powim ojcu, matce, Zem w zaloty psysed'. Proces wytwarzania kaszanki rychtalskiej odbywa się z zachowaniem tradycyjnej receptury, składu surowcowego i przypraw stosowanych od lat. Od kaszanek produkowanych w innych rejonach Wielkopolski i Polski odróżnia ją dodatek krojonej czerstwej bułki, goździków oraz wykorzystanie nieszlamowanego jelita cienkiego wieprzowego. Taki sposób produkcji jest charakterystyczny dla obszaru gminy Rychtal. Skład kaszanki rychtalskiej i sposób jej wytwarzania w okolicach gminy Rychtal jest niezmienny od lat.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Kaszanka-rychtalska

Znacie może inne produkty które można by uznać za tradycyjne dla naszego regionu ??
Szare kluski? Marcinki po kępińsku (w odróżnieniu od nieco innych rogali świętomarcińskich) ??

Edytowano 1raz, ostatnia edycja 2010-02-02 18:57:20

 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Monografia Kępna z 1815

Czytaj publikację


bądź pobierz książkę
(ok. 35MB)
Do zobaczenia Efka![0]
Kalendarz

Brak wydarzeń.

Złap nas w sieci NK  FB  BL  TVN24
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Leczenie AMD
· Magnesy stolarskie?
· Części samochodowe?
· prezent dla mamy
· Czy miał ktoś proble...
· Prezent dla taty
· Kępno.Węzeł kolejowy.
· Friederike Kempner -...

Losowe tematy
· Rodzina Olszówki
· Legenda o łabędziu
· Kępno.Poczta.
· Bracia Czescy
· Biskupica - Zabaryczne
Najwyżej oceniane zdjęcie
Brak głosów w tym miesiącu
44,375,284 unikalne wizyty