Zobacz temat
 Drukuj temat
Przepis na mięso na Święta
kempen
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 23:51
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

chciałem spróbować nie? uczę anglika, to do czegoś zobowiązuje...a taraz nie chcę po amerykańsku tylko po Wielkopolsku czyli po Kepińsku...
 
efkama
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 23:54
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

;-)))) nawet jak nie będzie smakował to sobie wmawiaj, że jest najlepszy bo nasz !!! ale się patriotycznie zrobiło ;-)))
 
efkama
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 19-12-2008 23:55
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

tylko nie zakladajcie wątku typu jak się piecze sernik bo co ja biedna wtedy napiszę ... zmiel ser i koniec ;-)
 
mikehopfen
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:02
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Co do indyka to trochę suchy jest, więc pamiętaj Kempen....


 
efkama
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:04
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

dlatego ta musztarda lub kwaśne mleko ... i to już tak na poważnie podpowiadam !
 
mikehopfen
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:05
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

efkama napisał/a:
dlatego ta musztarda lub kwaśne mleko ... i to już tak na poważnie podpowiadam !




ja też poważnie
 
efkama
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:11
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

ja wiem, że ty to tak poważnie mike ! bałam się tylko, że to mnie się poważnie tutaj nie potraktuje ;-)
 
mikehopfen
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:13
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

przecież Ciebie zawsze traktujemy z pełną powagą
 
efkama
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:15
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

taaaa... z racji mojego wieku wręcz wam wypada ;-)
 
kempen
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:17
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

a już chciałem trzeciego nie otwierać...
 
mikehopfen
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 20-12-2008 00:18
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

kempen napisał/a:
a już chciałem trzeciego nie otwierać...


GrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrinGrin
 
kempen
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 22-12-2008 23:09
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

wczoraj zrobiłem 107 uszek z mięsem Grin, żona zrobiła z grzybamiGrin, pekluję karkówkę od paru dniGrinGrinGrinGrin będę ją smażyć w wigilię, a kaczkę mam taką malutką 2,5 kg i robię ją wg przepisu Efkamy (jak nie wyjdzie to ją osobiście i jeszcze sobie zrobię tatara z jajeczkiem i korniszonami na drugie święto i dobiję w końcu 100kg
 
efkama
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 22-12-2008 23:13
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

kempen napisał/a:
(jak nie wyjdzie to ją osobiście i jeszcze sobie zrobię tatara z jajeczkiem i korniszonami na drugie święto i dobiję w końcu 100kg


mój przepis musi wyjść ;-))) pamiętaj że jak będziesz piekł kaczkę to trzeba zbierać tłuszcz jaki będzie pływał na wierzchu bo to będzie tłuszcz z kaczki w którym ona się poprostu pali a nie piecze ! i uzupełniaj to wodą ale ciepłą nie zimną bo jak się podlewa jakiekolwiek mięso zimną wodą to mięsko się hartuje i tylko wydłuża to proces smażenia ze szkodą dla smaku mięska ;-)
 
mikehopfen
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 22-12-2008 23:17
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

kempen napisał/a:
wczoraj zrobiłem 107 uszek z mięsem Grin, żona zrobiła z grzybamiGrin, pekluję karkówkę od paru dniGrinGrinGrinGrin będę ją smażyć w wigilię, a kaczkę mam taką malutką 2,5 kg i robię ją wg przepisu Efkamy (jak nie wyjdzie to ją osobiście i jeszcze sobie zrobię tatara z jajeczkiem i korniszonami na drugie święto i dobiję w końcu 100kg



heh z tym jedzeniem to chyba do 120Grin
 
kempen
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 22-12-2008 23:18
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

zapraszam! jak mi pomożesz to będzie tylko 105kg
 
efkama
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 17:51
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

to już drugie nasze święta Bożego Narodzenia na tej stronie ! może czas odgrzebać nasze stare sprawdzone przepisy i podzielić się nimi ? w końcu jest nas obecnie o wiele wiele więcej usmiech

ja na początek podzielę się takim jednym, który dzisiaj dostałam od znajomej :

Śledzie z czosnkiem majerankiem i jałowcem

Składniki
Solone płaty śledziowe
majeranek
jałowiec
czosnek
olej

Składniki dodajemy wg smaku.Ja dodaję dość sporo czosnku, a majeranku ma być tyle, żeby zawiesina olejowa była wprost czarna.
Wymoczone(nie za mocno) śledzie pokroić w romby.
Układać warstwami w słoju przesypując je majerankiem(dość obficie).
Każdą warstwę posypywać lekko rozgniecionymi ziarnami
jałowca.
Wkładać lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać pokrojoną w piórka cebulkę- może być sparzona.
Zalać olejem.
Odstawić na 2-3 dni, żeby smaki się" przegryzły"

Edytowano 1raz, ostatnia edycja 2009-12-16 17:52:09


 
sirena32
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 18:15
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

Ja trochę skrapiam filety octem
 
kempen
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 18:37
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

śledzi jeszcze nie robiłem, może spróbuję, mięso na uszka już zmielone, wkrótce będę je lepił. Znowu wyżerkausmiech
 
efkama
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:03
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

moje mięsko na uszka już też zmielone usmiech tylko jeszcze nie wiem w której garmażerii Grin
 
anolipe
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 16-12-2009 21:23
Postów:
Data rejestracji: 01.01.70

uszka wyłącznie z kapustą i grzybami, jak co roku jakieś 700-800 st.

By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Monografia Kępna z 1815

Czytaj publikację


bądź pobierz książkę
(ok. 35MB)
Do zobaczenia Efka![0]
Kalendarz

Brak wydarzeń.

Złap nas w sieci NK  FB  BL  TVN24
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Leczenie AMD
· Magnesy stolarskie?
· Części samochodowe?
· prezent dla mamy
· Czy miał ktoś proble...
· Prezent dla taty
· Kępno.Węzeł kolejowy.
· Friederike Kempner -...

Losowe tematy
· Historia Łęki Opato...
· Bocianie gniazda - ...
· Powstanie Wielkopol...
· Wielka woda w Kępnie.
· Historia Baranowa.
Najwyżej oceniane zdjęcie
Brak głosów w tym miesiącu
44,372,301 unikalne wizyty